U nedjelju, 16. veljače, okupljanjem natjecatelja i gostiju u sopjanskom Mjesnom domu započela je 5. Bošporijada, koju je službeno otvorio virovitičko-podravski župan Igor Andrović, a pozdrave svim okupljenima uputio je načelnik općine Sopje Berislav Androš. Miris bošpora iz posuda za kuhanje jedanaest ekipa širio se prostorijom Mjesnog doma. Kuhalo se uz opuštenu atmosferu, pravu domaćinsku, a nisu izostale niti šale i vicevi. Kako je to ipak bilo natjecanje, oformljena je stručna komisija u sastavu: Igor Andrović, Marijo Klement, Berislav Androš, Božo Grgić i Sandor Matoricz, koja je na koncu, iako teško, donijela svoj sud o “svjetskom prvaku” u kuhanju bošpora.

Tako je naslov “svjetskih prvaka” ove godine ponijela ekipa Udruge starih sportova Sloga Vaška, druga je bila ekipa Udruge sportske rekreacije Sport za sve Podravac Sopje, treća je bila ekipa 3u1 (Gornje Prijedrevo, Sopjenska Greda i Patoš). Valja napomenuti da je razlika između te tri ekipe bila samo jedan bod. Zahvalnice svim ekipama te medalje i pehare najuspješnijima uručili su općinski načelnik Berislav Androš i virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

– Slobodno možemo reći da se jučer, kod nas u Sopju, održalo svjetsko prvenstvo u kuhanju bošpora. Bošpor je naše, sopjansko, tradicionalno starinsko jelo i nekada se pravilo najmanje dva puta tjedno, a danas sve manje, ali mi se trudimo održati tradiciju i upravo je Bošporijada jedan od načina kako bi ga oteli zaboravu. Nekada je bošpor bio doručak prije odlaska naših ratara na njivu. Sopje i sopjanski kraj poznati su po tom jelu i s razlogom nas nazivaju bošporašima, što nama ne smeta, štoviše, ponosni smo na to naše jelo – ispričao nam je načelnik Berislav Androš, koji je, kako kaže, i sam na bošporu odrastao.

Nakon dodijele nagrada, svi posjetitelji 5. Bošporijade uživali su u ovome, u Hrvatskoj i svijetu, jedinstvenom jelu uz taktove članova KUD-a Podravac Sopje. (www.icv.hr, adf, foto: D. Fišli)