U ožujku prošle godine Općina Sopje prijavila je na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, energetsku obnovu Vatrogasnog doma u Sopju. Cilj projekta bio je uređenje zgrade DVD-a Sopje i samim time sprječavanje od daljnjeg propadanja te omogućavanje sigurnog i kvalitetnog boravka korisnicima prostora u zgradi.

– S radovima se započelo u rujnu prošle godine, a trajat će još otprilike dva tjedna – rekao nam je načelnik općine Sopje Berislav Androš te dodao da će energetska obnova zgrade doprinijeti socijalnoj i demografskoj revitalizaciji općinskog područja, održati tradiciju dobrovoljnih vatrogasnih društava, spriječiti njihov gubitak te pojačati spremnost vatrogasaca pri zaštiti od požara.

– S tim ciljem uređena je fasada i krovište zgrade, kompletna stolarija, sanitarni čvor, kao i prostorije doma. Radi se o vatrogasnom spremištu, hodniku koji vodi do ureda, veće prostorije za vatrogasce i sale, koja će osim za potrebe vatrogasaca, moći poslužiti i za razna druga okupljanja mještana Sopja. Radove izvodi tvrtka Uzor Color d.o.o. Virovitica, a ukupna vrijednost projekta je 620 tisuća kuna.

Većinu tog iznosa, odnosno 450 tisuća kuna financira Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, dok ostatak od 170 tisuća kuna financira Općina Sopje.

– Otvorenje Vatrogasnog doma biti će 23. veljače, a tom prigodom ujedno će se održati i svečanost prijema doniranih vatrogasnih vozila iz Tirola – rekao nam je tim povodom načelnik Općine Sopje Berislav Androš. (www.icv.hr, bs)