Hrvatski institut za javne financije predstavio je 3. srpnja 2019. godine rezultate petog ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna svih 576 hrvatskih lokalnih jedinica.

Transparentni proračuni omogućuju uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu, pa građani mogu vlastitim angažmanom utjecati na efikasnost prikupljanja javnih sredstava i ponude javnih dobara i usluga, na povećanje odgovornosti lokalnih vlasti i smanjenje mogućnosti za korupciju.

Prosječna proračunska transparentnost, mjerena brojem proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama županija, gradova i općina, iz godine u godinu se popravlja.

Općina Sopje je za transparentnost proračuna skočila sa jedinice na najvišu ocjenu-pet s čime je vrlo zadovoljan općinski načelnik Berislav Androš.

– Prije dvije godine, kada sam postao načelnik Općine Sopje, jedna od mojih smjernica bila je upravo transparentnost. Sa svojim suradnicima u Općini te članovima i predsjednikom Općinskog vijeća, krenuo sam u transparentnije prikazivanje svega što mi kao Općina radimo, kako trošimo novce iz proračuna, koje projekte provodimo, koje kulturne i sportske te ostale manifestacije organiziramo, sve to s ciljem da stanovnicima naše općine prikažemo kako Općina radi, a time i ja kao načelnik. Stanovnici naše općine mogu na službenoj web stanici Općine pratiti sve što se u općini Sopje radi, a podatke, kao što su javni natječaji, pozivi, servisne informacije, projekti…, redovito ažuriramo. Osim toga, tu su i mediji s područja Virovitičko-podravske županije koji redovno dolaze na sve naše pozive i prate nas. Također, u svrhu transparentnijeg prikaza svega što radimo, sredinom ove godine pokrenuli smo novine ”Sopjanska kronika” koje besplatno dostavljamo svim domaćinstvima u općini, jer smo svjesni da se dobar dio našeg stanovništva ne služi internetom pa smo im na taj način željeli predstaviti naše aktivnosti, a što se pokazalo ”punim pogotkom” jer smo od naših stanovnika dobili bezbroj pohvala. Vrlo sam zadovoljan što smo s negativne ocjene skočili na onu najvišu, ”čistu peticu” – rekao nam je načelnik Općine Sopje, Berislav Androš. (ADF; Fotografija D. Fišli)