Izletište na obali Drave, samo nekoliko kilometara od Sopja, odavno je već poznato, ali posljednjih je godina postalo omiljena destinacija velikog broja ljubitelja prirode koje privlači šumska hladovina, zujanje vjetra kroz visoke krošnje i glasno zapljuskivanje rijeke.
Osim mještana Sopja, Slatine i okolnih mjesta, otkrile su ga i pojedine udruge čijim članovima takvo okruženje predstavlja okrjepu za njihovo duševno i tjelesno zdravlje. Upravo su tu prije dva tjedna predstavnici brojnih udruga koje okupljaju oboljele od multiple skleroze obilježili Svjetski dan te bolesti. Njihovo okupljanje tom prigodom Društvo multiple skleroze Virovitičko-podravske županije organiziralo je u Sopju treći put. Uz pripadnike HGSS-a, neki bolesnici tada su prvi put u svom životu osjetili čaroliju vožnje čamcem po “velikoj vodi” i otišli svojim kućama prepuni dojmova.
U vrijeme kad se živa u termometru penje do 35 Celzijevih stupnjeva, a vodostaj Drave je nizak, kupalište kod Sopja pravi je raj i zdravim Slavoncima, malima i velikima, kojima je more zemljopisno, a zasigurno još i više financijski, ipak predaleko. Ovih dana upravo je tako: teško podnošljive vrućine pozivaju na rashlađivanje, vodostaj Drave je nizak i kupalište nedaleko od Sopja upravo je idealno mjesto za to.
Vodostaj Drave spominjemo zato jer opadanjem razine vode na tom se području ukazuju pješčani otoci do kojih se s obale može doći doslovce gazeći kroz plićak. Voda između obale i otoka nije dublja od 70 centimetara, a u vrijeme niskog vodostaja pješaci se neće pokvasiti više od koljena. Pješčani otoci i plićaci u Dravi neodoljivo privlače djecu, ali roditelji ipak moraju uvijek biti na oprezu.
Općina Sopje pobrinula se da uz obalu budu postavljene klupe kako bi se posjetitelji osjećali što ugodnije, omogućeno je roštiljanje, dravska voda rashlađuje napitke, a skromni Slavonci ništa više i ne traže.

(Glas Slavonije – P.Žarković)

——

——