Protekle subote predstavnici općine Sopje, predvođeni načelnikom Berislavom Androšem, sudjelovali su na VII. hrvatskom gastronomskom i kulturnom festivalu naziva ”Hrvatska svinjokolja u Podravini” u Republici Mađarskoj.

Nakon okupljanja u ranim jutarnjim satima, deset već iskusnih ekipa krenulo je sa svinjokoljom među kojima je bila i ekipa općine Sopje. Samo kolinje obavljeno je na tradicionalni način, onako kako su radili njihovi stari. Nakon obavljenog kolinja, ekipe su za natjecateljski dio pripremile jelo uobičajeno za svinjokolju – frišketinu, te kobasice, ćurke, domaću rakiju i vino, koje je stručni žiri pregledao, kušao i ocijenio.

Ove je godine jedan od ocjenjivača bio i načelnik općine Sopje Berislav Androš.

– Odradio se veliki posao, a svake godine imamo sve teži zadatak u odabiru najboljih. Ekipe su sve uigranije i kod dodjele bodova smo morali više puta usporediti uzorke kako bi donijeli konačnu ocjenu. Drago mi je da smo i ove godine sudjelovali, pa i osvojili nagradu u jednom segmentu natjecanja. Također, iskoristili smo priliku te popričali o budućoj suradnji s našim prijateljskim mađarskim općinama, ali, isto tako, dogovorili idući sastanak u Sopju u vezi manifestacije ”Dravsko proljeće” i buduće prijave na Interreg natječaje. Organizator ove manifestacije je i ove godine bila Hrvatska samouprava u Mađarskoj, a zastupnik Hrvata u mađarskom Parlamentu Jozo Szolga i sam se natjecao. Raduje me i dolazak našeg konzula Drage Horvata koji je najboljim ekipama podijelio nagrade – rekao je načelnik Androš.

Predstavnici općine Sopje ove su godine osvojili nagradu za najbolje napravljenu frišketinu. Najbolju kobasicu je napravila ekipa ”J. G. Dž. veterani Martinci”, najbolju ćurku je imala ekipa ”Veseli Lukovišćani” iz Lukovišća, najbolje su vino skuhali članovi Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata ”Karaula” iz hrvatske općine Gradina, a najbolju rakiju ekipa Hrvatske samouprave Mišljen iz Mišljena. Za najbolju ekipu sveukupno, ove godine su proglašeni ”Veseli Lukovišćani”.

(www.icv.hr, adf; Foto: Općina Sopje)

https://www.icv.hr/2023/01/ekipa-opcine-sopje-na-kolinju-u-madarskim-martincima-osvojila-pehar-za-naboje-pripremljenu-frisketinu/