Maškare, fašenjak, fašnik, karneval, mesopust, poklade – sve su to nazivi za jedan te isti događaj koji može trajati od Sveta tri kralja, jedan vikend ili nekoliko tjedana zaredom , a udarni termin je Pokladni utorak, dan prije blagdana Pepelnice, početka Korizme.
To je običaj još iz rimskih vremena koji je utemeljen na magijskom djelovanju u gonjenje zlih sila, kao i protjerivanja zime. Običaj je preuzelo kršćanstvo, odnosno najviše se prakticira u zemljama i narodima s katoličkom tradicijom.

Karnevalske svečanosti obično uključuju maskirane povorke i plesove, bakljade, vatromete, obasipanje cvijećem i konfetima, te na kraju svečano spaljivanje ili pokapanje velike lutke, personifikacije „princa karnevala“, odnosno svega zla što je narod nekog mjesta snašlo od lanjskog karnevala. Ima i socijalno značenje jer se kroz šalu i viceve često očituje i društvena kritika prema osobama i ustanovama koje tijekom prethodne godine nisu radili u korist naroda, već za svoju osobnu.

Selo Sopje, sada općina ima dugu tradiciju maškara, koja kontinuirano traje već nekoliko desetaka godina, a i danas je imalo potporu i sudjelovanje općinskih vlasti, svih kulturno-sportskih udruga i pučanstva općine Sopje. Na središnjem sopjanskom trgu, sakupilo se oko 16,00 sati 60 - tak kostimiranih maškara koji su tražili vlast nad Sopjem od aktualnog načelnika Joze Granjaša. Na jedvite jade predao im je ključeve Sopja, tj. vlast na samo jedan dan. Povorka je tada pošla kroz selo slijedeći traktor s prikolicom u kojem je već visio ovogodišnji krivac –bankar. On će kad padne mrak biti spaljen sa željom da s njime budu spaljeni i njegovi „grijesi i propusti“ spram naroda, te da nam u ovoj godini bude bolje u svakom pogledu. Maškare će uz pjesmu i ples nastaviti slaviti u prekrasnom Općinskom domu do duboko u noć uz krofne koje su pripremile vrijedne snaše i kuhano vino koje besplatno dijele.

VJ, 5.3.2014