Svake godine, večer uoči blagdana sv. Ivana Krstitelja, u Sopju se posebnim programom obilježava ljetni solsticij ili suncostaj, vrijeme najduljeg dana i najkraće noći u godini, odnosno “Ivanje”. Drugu godinu za redom manifestacija “Ivanje” je financirana kroz projekt Interreg prekogranične suradnje u sklopu projekta Drava events II, a u organizaciji Općine Sopje te u suradnji s partnerom Općinom Starin iz Mađarske.

Veliki broj posjetitelja pristiglih s područja općine Sopje, susjednih općina i grada Slatine okupilo se jučer (četvrtak) u predvečernjim satima na platou iza zgrade Općine kako bi pogledali, ali i sudjelovali u lilanju.

“Lilanje na Ivanje” je višestoljetni običaj koji je u Sopju održan na jedinstven način. Suvremena tehnologija donosi mnoge promjene u životu ljudi, ali nošnja, pjesma i običaju opstali su, a “Ivanje” je Sopjanima posebno u srcu. To je nastavak duge tradicije koja počiva na drevnom vjerovanju da se tim običajem može osigurati zdravlje ljudi, dobri usjevi i dugo ljeto. Nekad su to bili narodni običaji, a već dugi niz godina sopjansko lilanje je organizirana manifestacija. I dok se u mnogim krajevima “Ivanje” prepoznaje po krijesovima, u Sopju je to preskakanje vatre i lilanje.

Lilanje je službeno otvorio načelnik općine Sopje Berislav Androš čestitavši imendan svim Ivanama i Ivanima, te onima koji nose izvedenice tog imena.

Ove godine zalilao je 31 lilaš, a među njima i načelnik općine Sopje Berislav Androš, i to vrlo uspješno. Svim lilašima uručene su potvrde o sudjelovanju i medalje.

– Za tu svečanost Sopjani pripremaju lilaljke, rašljaste štapove u kojima je pričvršćen snopić slame. Mnogi mještani svih uzrasta sudjeluju u lilanju tako da zapale slamu i vrte štap s gorućom slamom oko sebe u visini glave, što stvara posebni ugođaj u mraku. Najbolje lilaju pojedinci koji najdulje i najbrže vrte gorući štap – objasnio je lilanje načelnik Androš.

Uz lilanje održan je i kulturno-zabavni program uz Tamburaški sastav Kontra, a bila je priređena i večera za sve posjetitelje.

(www.icv.hr, adf, foto i video: D. Fišli)

FOTO I VIDEO I ove godine sopjansko “Lilanje na Ivanje” okupilo velik broj lilaša i gostiju