Na zahtjev nekolicine mještana naselja Novaki koji su tijekom dana 14. lipnja prijavili veće štete na ozimoj pšenici nastale uslijed  olujnog vjetra  i lokalnih pljuskova, prenosimo Vam  mišljenje Povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda Općine Sopje u cijelosti:

Poštovani,

Na temelju Vaših informacija i prijava eventualno nastalih šteta kao posljedica kiše i olujnog vjetra ističem kako ne postoji osnova za predlaganje proglašenja elementarne nepogode radi navedenih razloga. Ističem da je za takav prijedlog neophodna pojava štete u minimalno procijenjenoj šteti od 30 % proračuna lokalne samouprave. Tek nakon proglašenja elementarne nepogode općinska komisija za procjenu štete može predložiti i procijeniti postotak oštećenja, u ovome slučaju poljoprivrednih usjeva, no kako sam istaknuo elemenata za procjenu elementarne nepogode nema samim tim niti obaveze i logike da bilo tko od članova komisije za elementarnu nepogodu iz toga razloga odlazi na pojedinačne i lokalne preglede usjeva i ujedno time nepotrebno opterećuje proračun općine Sopje.

U ovome slučaju poljoprivrednici koji imaju pojavu ovakvih oblika štete mogu se obratiti jedino osiguravajućim institucijama ukoliko su usjeve osigurali.

Srdačan pozdrav

Siniša Hrgović