Na sjednici Općinskog vijeća Općine Sopje koja je održana 16. srpnja izglasan je rebalans proračuna za 2018. godinu. O rebalansu i o aktivnostima Općine Sopje razgovarali smo s načelnikom Berislavom Androšem.

– Pošto se u prvom dijelu tekuće godine pokazao višak prihoda morali smo to regulirati rebalansom, tako da bi prihodi za 2018. trebali biti 11.265,827 kuna. U svaki natječaj koji je bio otvoren ove godine Općina Sopje je prijavila po dva projekta, tako da od prvotne projekcije proračuna, nešto više od 8.000,000 kuna, isti smo rebalansom povećali pošto su neki projekti prošli, a koji nisu bili uvršteni u proračun, te smo ih morali uvrstiti u rebalans i izglasati na sjednici kako bi iste uvrstili u proračun radi realizacije – rekao je B. Androš.

Koji su to projekti koji bi trebali uskoro biti provedeni?

– Radi se o izgradnji ceste do rijeke Drave, na izlazu iz Sopja prema Kapincima, dužine 2020 metara, koja će našim mještanima, ali i svim ostalima koji posjećuju naše izletište i kupalište, omogućiti lakši dolazak na to naše omiljeno ljetno okupljalište. Također, prošli smo na još dva natječaja, a radi se o izgradnji parkirališta kod groblja u Sopju i obnovi mjesnog doma u Kapincima. Još su tu projekti za obnovu kapelice u Gornjem Prijedrevu, za uređenje sportskog centra ovdje u Sopju, uređenje središta mjesta u Vaškoj, za postavljenje novog dječjeg igrališta u Novakima, izgradnju dječjeg vrtića u Sopju za koji je parcela već kupljena, a putem LAG-a Marinianis smo se prijavili za povlačenje sredstava za uređenje mjesnog doma u Novoj Šarovki, još su tu i radovi na Župnoj crkvi sv. Marije Magdalene u Sopju koje Općina Sopje u dogovoru sa župnikom i župljanima potpomaže sa 50. 000 kuna što smo izglasali na zadnjoj sjednici Općinskog vijeća.

Osim projekata koje ste naveli, u što još planirate namijeniti sredstva koja ste osigurali rebalansom proračuna?

– Mi i dalje potpomažemo naše udruge, socijalno smo osjetljivi za ljude u potrebama, tako da smo i ove godine izdvojili sredstva za pomoć pri kupnji udžbenika djeci od prvog do četvrtog razreda u iznosu od 300 kuna, pa evo i ovim putem pozivam roditelje da dođu u Općinu i ispune formulare koji su potrebni za to kako bi mogli ostvariti svoja prava. Isto tako i dalje financiramo naše studente kojima je stvarno potrebno, te smo povećali stipendije sa 200 na 500 kuna. Još smo uveli neke od socijalnih mjera, tako za najstarije žitelje općine Sopje pripremamo podjelu paketa za blagdane, planiramo povećati porodiljne naknade za novorođenčad koje su do sada iznosile 2000 kuna za svako novorođeno dijete, a već bi od jeseni trebale biti veće.

Da se vratimo malo na cestu koja će ići do rijeke Drave. Ona će voditi do izletišta i kupališta koje ljeti posjećuju mnogi Sopjani i ostali žitelji općine Sopje i naše županije, ili?

– Da, ta asfaltirana cesta će voditi do skoro samog našeg izletišta i bit će širine od tri metra sa bankinom od jednog metra sa svake strane, a dužine, kako sam već rekao, 2020 metara. Vjerujem da će ta cesta pridonijeti poboljšanju naše turističke ponude. Danas smo obišli izletište i ljude koji tamo rade na javnim radovima i mogli smo se uvjeriti da je sve pripremljeno kako bi izletnici i kupači mogli već ovog vikenda tamo uživati pošto meteorolozi najavljuju velike vrućina, a Drava je na samom kupalištu u odličnom vodostaju, tako da se isplati doći i uživati na pješčanim sprudovima naše, kako je mi od milja zovemo, ”Kopike”.

U obilazak izletišta nas je odveo načelnik Androš sa svojim zamjenikom Željkom Janečićem u društvu djelatnica LAG-a Marinianis kako bi se i sami uvjerili da je sopjanska ”Kopika” idealno mjesto za provesti vikend u hladovini vrba, kupajući se u Dravi i sunčajući na velikim pješčanim sprudovima oko kojih voda dopire tek nešto više od koljena. S tog malog izleta donosimo vam fotogaleriju da se i sami uvjerite u ljepotu tog dijela spojanskog kraja. (www.icv.hr, adf, foto: D. Fišli)