Općina Sopje organizator je četvrte po redu Bošporijade na kojoj će ove godine svoje umijeće u spravljanju tog tradicionalnog jela, karakterističnog za sopjansko područje, pokazati desetak ekipa s područja općine Sopje, a svoj dolazak najavila je i jedna ekipa iz Mađarske.

Četvrta Bošporijada započet će u 17 sati, 16. veljače (subota), u prostoru sopjanskog Mjesnog doma. Općina Sopje ovim putem poziva sve dobronamjernike koji do sada nisu kušali, ili jesu, da svojim dolaskom uveličaju ovaj događaj.

BOŠPOR

Bošpor je jednostavno, neobično i vrlo ukusno jelo, karakteristično za Sopje i okolicu. U tom poljoprivrednom kraju nekad je to bio doručak prije odlaska na njivu. Bošpor se sastoji od mješavine brašna, vode, mljevene slatke paprike, u koju se stavlja kuhana rajčica iz domaće zimnice, i to je crveni bošpor. Posebnu aromu jelu daju domaće suhe kobasice koje se kuhaju u njemu, a može to biti i drugo dimljeno meso, kao što su suha rebra i slanina. Gustoću određuju kuharice, a pravi je bošpor gušći od krem juhe i rjeđi od umaka rajčice.

(www.icv.hr, adf, foto: arhiva)