DSC08012

Treću godinu za redom općina Sopje ima predstavnika na svjetskom natjecanju orača. Prošle godine reprezentacija Hrvatske natjecala se u Danskoj, a ove će sudjelovati u Velikoj Britaniji na 63. međunarodnom natjecanju u oranju koje će se održati 10. i 11. rujna u Crokcey Hillu nedaleko Yorka.Na natjecanju se očekuje nastup 30-ak ekipa, uključujući, uz brojne europske zemlje, i SAD, Keniju, Australiju i Novi Zeland.

Načelnik općine Sopje Josip Granjaš ispratio je trenera Sinišu Hrgovića i orača Gorana Šebalja u subotu. Njima će se u ponedjeljak pridružiti Saša Višak iz koprivničko-križevačke županije i Ivica Prpić iz požeško-slavonske županije kako bi predstavljali hrvatske orače u Velikoj Britaniji.

- Cilj nam je održati kontinuitet i marljivo radimo svake godine. Ovo je prvi nastup mladih orača koji bi mogli izboriti priznanje, jer su dobri i kvalitetni, a najbolji u svom prvom nastupu na svjetskim natjecanjima dobivaju priznanja. Planirana su natjecanja na strništu i na travi, u plugovima ravnjacima i plugovima premetnjacima - opisuje natjecanje trener Hrgović i dodaje - Natjecanje na travi nešto je s čim se do sada nismo susretali. Drugi dan u pravilu postižemo bolje rezultate, pa će to oranje na travi drugog dana vjerujem, dobro proći.

Tijekom boravka u Yorku, hrvatski orači imat će priliku pratiti i državno natjecanje tristotinjak orača Velike Britanije.Traktori i plugovi su već na putu prema Engleskoj, a osim natjecatalja tamo će se okupiti i 40-ak navijača iz virovitičko-podravske i koprivničko-križevačke županije kao podrška oračima. Budući da su troškovi veliki (dio za nastup reprezentacije pokriva Hrvatska udruga za organizaciju natjecanja orača) već godinama podrška natjecateljima i udruzi dolazi od lokalne samouprave.Pomoć općine je postala redovita i značajna za natjecatelje ovog sporta.

- Mi smo poljoprivredna općina s 11.600 ha obradive površine i naši orači koji imaju pune ruke posla, osjete i taj natjecateljski duh, tako da općina treći put ima državnog prvaka. Oranje je stoga značajano u našoj općini, ne samo zbog poljoprivrede, veći stoga što promovira lokalnu zajednicu i na međunarodnoj razini, ovaj put u Engleskoj. Samo učešće i činjenica da iz općine Sopje dolazi reprezentativac izuzetno je značajna, što i podržavamo na razne načine u njihovom radu i svim odlascima na natjecanja - ističe načelnik Granjaš.

O oranju kao sportskoj disciplini i poljoprivrednom poslu opisao je Goran Šebalj iz Kapinaca.

- Sudjelujem na raznim prvenstvima, a ovo mi je prvi put da idem na svjetsko prvenstvo. Kod kuće obrađujem oko 100 ha zemlje- kaže Šebalj i dodaje kako se sportska vještina oranja ipak razlikuje od rada na njivi.

- Kod natjecateljskog oranja mora se paziti na brojne detalje - od pravca, dubine oranja, ulaza, izlaz i vremenskog ograničenja. Najveća su nam konkurencija uglavnom oni koji imaju više vremena za pripreme. Mi smo uspjeli provesti 15-ak dana na pripremama, a očekuje nas još četiri dana priprema prije samog natjecanja - rekao je Šebalj.

Hrvatska se svjetskim natjecanjima orača priključila 2004. godine, a bila je i domaćin u Biogradu na moru 2012. godine.

(foto i tekst: FELBAR STUDIO, Slatina)