Neprofitne udruge - KUDOpćina Sopje i KUD "Podravac" Sopje i ove godine organiziraju devetu po red kulturnu priredbu "Dravsko proljeće". Priredba se organizira u suradnji s Hrvatskom državnom samoupravom iz Starina (DravaSztara – Republika Mađarska), koji je jedno od osam sela s većinskim življem (oko 3.000 Hrvata) koji su do današnjih dana sačuvali hrvatski identitet, jezik, običaje i bogatu etnografsku baštinu.

"Dravsko proljeće" je priredba očuvanja hrvatske tradicijske kulture koja se održava svake godine u subotu uoči Mladog Uskrsa.

Uskrs i blagdani oko Uskrsa prigoda su kada kršćanski vjernici najintenzivnije doživljavaju vjeru u Isusa Krista i njegovu Svetu Crkvu. Vrijeme oko Uskrsa povezuje se s novim počecima: uskrsnuće, buđenje novog života, započinjanje nove vegetacije. Dakle događanja i pojave koji se bez tzv. „više sile“ ili točnije Božje volje ne bi dogodile, ni uvijek ispočetka događale. Navedene pojave su uzrok svakog-godišnjeg početka novog ciklusa, nove sjetve, ponovnog klijanja i nicanja, početka radova u polju itd.

Ove godine priredba će se održati 11. travnja 2015. godine (subota). Na priredbi će se predstaviti 16 KUD-ova iz Republike Mađarske i krajeva Hrvatske. Predstaviti će folklornu i etnografsku baštinu svojeg kraja i na taj način doprinijeti da novi naraštaji spoznaju korijene svoga nacionalnog bića.
Organizacijski Odbor „Dravskog proljeća“ – 2015. godine poziva Vas da i ove jubilarne godine svojom nazočnošću uveličate našu manifestaciju.

OPCINA SOPJE -Dravsko proljece pozivnica-smaller