U utorak, 20. listopada, u prostorijama općine Sopje održan je prvi radni sastanak načelnika općine Josipa Granjaša, predstavnika Razvojne agencije Vidra na čelu sa ravnateljem Tomislavom Petricom i predstavnika mađarskog grada Barcsa na čelu sa gradonačelnikom Karvalicsom Ottóm. Tema sastanka bila je prekogranična suradnju na projektima od zajedničkog interesa.

Načelnik općine Sopje Josip Granjaš ocijenio je sastanak uspješnim: „Dogovoreno je da nositelj projekta bude grad Barcs, a mi ćemo biti partneri.“ Također, načelnik je naglasio da su na sastanku dogovoreni konkretni projekti sa obje strane. Općina Sopje je predložila projekt mosta na županijskom kanalu, modernizaciju ceste prema dravskoj šetnici-asfaltiranje i uređenje općinskog središta i parkirališna mjesta ukupne vrijednosti oko četiri i pol milijuna kuna.

„Naša razvojna agencija pokušava, kako za Županiju i županijske institucije, tako i za svaku općinu pripremati projekte za sve natječaje. Kako je sada najavljen natječaj prekogranične suradnje mi ćemo pokušati svakoj općini pomoći da prijavi jedan infrastrukturni projekt. Naša pomoć se sastoji u tome da ćemo pronaći partnera i da ćemo napisati projektnu aplikaciju zajedno sa tim partnerima“ – rekao je ravnatelj VIDRA-e Tomislav Petric. Naglasio je da je ovaj projekt jako dobar zbog toga što se radi o sličnim aktivnostima sa obje strane.

Gradonačelnik Barcsa, Karvalicso Ottó, također je izrazio zadovoljstvo sastankom iz razloga što je definirana suradnja između općine Sopje, grada Barcsa i razvojne agencije VIDRA. Pojasnio je da će se u projektu sa njihove strane raditi infrastruktura koja će pridonijeti razvoju ruralnog turizma prvenstveno baziranog na biciklističkoj ponudi te izrazio zadovoljstvo time što je dogovoreno da grad Barcs bude nositelj projekta.

Na kraju sastanka sudionici s obišli prostorije Mjesnog doma koji je uređen na prošlom prekograničnom projektu te dravsku šetnicu i lokaciju na kojoj će se nalaziti most preko županijskog kanala.

(www.icv.hr, mt, foto: Marko Telišman)

DSC_0024

DSC_0012

DSC_0009