Do sredine prosinca trebali bi završiti radovi na izgradnji parkirališta ispred mjesnih domova u Kapincima i Novakima, naseljima u općini Sopje, a koje izvodi TH građenja d.o.o. iz Noskovačke Dubrave.

– Riječ je o projektu koji je prijavljen na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, te je ostvareno sufinanciranje u iznosu od 31.000 eura. Prema projektu, platoi, odnosno parkirališta se trebaju izgraditi kod mjesnih domova u naseljima Kapinci i Novaki, a ukupna ugovorena vrijednost radova iznosi 79.376,25 eura. Ovaj projekt bi trebao biti završen do sredine prosinca i zasigurno će poboljšati stanje infrastrukture u dva naselja općine Sopje. Platoi u Novakima i Kapincima su već neko vrijeme u planu i proračunu Općine Sopje, no tek na zadnjem javnom pozivu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU smo mogli aplicirati u ovom segmentu. Ovaj projekt je u tijeku, te sudeći po stanju na terenu bit će završen u ugovorenom roku. Resornom ministarstvu smo poslali zahtjev za povlačenje sredstava sufinanciranja, što znači da je oko polovice radova odrađeno. Kao i svi projekti asfaltiranja, tako i ovaj iziskuje vremena i promjenu samog okoliša, no kad bude gotov, zasigurno će biti od velike koristi mještanima ta dva naselja, kao i svim njihovim gostima – rekao je načelnik općine Sopje Berislav Androš.

Ispred Općine Sopje još su neki značajni projekti na sportskim terenima…

-Izdvojio bih postavljanje ograde na nogometnom igralištu u Novoj Šarovki s dodatnim sadržajima. I za ovaj projekt ostvareno je sufinanciranje, a ovog puta je riječ o Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU. Iznos sufinanciranja je 21.000 eura, a ukupna vrijednost radova ostvarena nakon provedenog natječaja je 32.821,25 eura. Radovi moraju biti završeni ove godine i s time bi, nakon ulaganja u prostorije svlačionica i sale mjesnog doma, bio zaokružen ciklus ulaganja u sportsku i osnovnu infrastrukturu na toj parceli. Tu je i projekt postavljanja nadstrešnica kod nogometnih igrališta u Vaškoj i Josipovu. To je jedan od manjih projekata za Općinu Sopje što se tiče financijskog dijela, ali će zasigurno puno značiti našim sportašima i njihovim gostima za redovne aktivnosti. Upravo smo dobili troškovnike, te ovih dana krećemo s nabavom kako bismo dobili izvođače radova koji će posao morati obaviti do kraja ove kalendarske godine – dodao je Androš, te istaknuo kako Općina Sopje uvijek gleda na to da sva mjesta u općini budu zastupljena s nekim od projekata.

Tom prigodom načelnik Androš osvrnuo se i na izgradnju dodatnog spremišta za DVD Sopje.

– Ovaj projekt nam je iznimno važan iz nekoliko razloga. Kao prvo, prije tri godine za redovite potrebe i aktivnosti DVD-u Sopje je poklonjeno vatrogasno vozilo iz Sillina, iz Republike Austrije. Uz kombi i postojeću opremu, trenutno ‘skladište’ ne zadovoljava postojeće potrebe i dali smo se u izradu projektne dokumentacije te građevinske dozvole kako bismo uredno i propisno skladištili našu opremu i kako ona ne bi gubila na vrijednosti. Ovaj projekt financiramo iz proračuna Općine Sopje, ali u slučaju otvaranja najavljenog natječaja putem Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, svakako ćemo ga na isti prijaviti, jer u slučaju određene izvršenosti projekta, vjerujem da ćemo dobiti i određen broj bodova više na samom natječaju, a to u konačnici znači i veće sufinanciranje. Vjerujem da ćemo realizacijom ovog projekta završiti ciklus onih najvažnijih ulaganja u DVD Sopje, te nam nakon ovoga preostaje samo asfaltiranje i uređenje okoliša. Nadam se da će ovo biti poticaj i za one neodlučne, koji se još nisu odlučili za ovaj plemeniti poziv, kako bi DVD Sopje, nakon nedavne proslave prvih 110 godina postojanja i rada, i u budućnosti imalo školovane i sposobne kadrove – zaključio je Androš.

(www.icv.hr, adf, foto: D. Fišli)

https://www.icv.hr/2023/12/opcina-sopje-pri-kraju-radovi-na-izgradnji-parkiralista-ispred-mjesnih-domova-u-kapincima-i-novakima/