Jučer, 12. siječnja, u mađarskim Martincima je održana manifestacija “Hrvatska svinjokolja u Podravini” na kojoj se predstavila i Općina Sopje. Događaj je započeo rano ujutro okupljanjem ekipa, a nastavio se svinjokoljom, degustacijom rakija, kuhanog vina i ocjenjivanjem mesnih proizvoda (šunke, kobasice, slanine…). Također, ocjenjivali su se i proizvodi proizvedeni na samoj svinjokolji, pečene kobasice, čurke i svinjokoljsko jelo frišketina.

Predstavnici Općine Sopje, zajedno sa mađarskim Starinom, osvojili su pehar za najbolje pripravljeno jelo ”frišketinu”.

– Bilo je to jedno lijepo druženje uz tradicionalnu svinjokolju na mađarski način, koja se ne razlikuje od naše. Skoro sve radimo isto, od kobasica,čurki, čvaraka…, razlika je jedino u začinima. Uspjeli smo se nametnuti u svinjokiljskom jelu ”frišketini” za koje smo osvojili pehar, zajedno sa ekipom iz mađarskog Starina – rekao je načelnik Općine Sopje Berislav Androš. (www.icv.hr, ADF; Fotografije BA)