Tvrtka Pestrid d.o.o. iz Bilja bit će odgovorna za zaprašivanje komaraca na području općine Sopje, a koje će se provesti sutra (utorak) od 19 do 22 sata. Tretman je naručila Općina Sopje kako bi se smanjila populacija komaraca i time poboljšala kvaliteta života stanovnika. Tretirano će biti cijelo područje općine, dakle sva naselja.

Za provedbu tretmana odabrana je metoda toplog i hladnog zamagljivanja (ULV) s vozila u pokretu. Ova tehnika omogućuje učinkovito raspršivanje odabranih insekticida na ciljano područje. Tijekom tretmana koristit će se sredstva Amplat, Cytrol 10/4 ULV i Neopitroid premium plus, u skladu s preporukama proizvođača.

Radi učinkovite provedbe, bit će angažirane tri terenske ekipe. Važno je napomenuti da će se u slučaju nepovoljnog vremena s oborinama ili većih strujanja zraka tretman odgoditi za sljedeći povoljniji dan.

Svi mještani, bez obzira na zdravstveno stanje, upozoravaju se da se suzdrže od nepotrebnog izlaganja insekticidima. Iako su kemijske tvari sadržane u dimu i ispuštene iz strojeva unutar dozvoljenih koncentracija, važno je izbjegavati izravnu izloženost. Prema savjetu policije, vozači bi trebali usporiti i zaustaviti se na nekoliko minuta dok se dim ne raziđe. Pčelarima se također savjetuje da zatvore svoje košnice tijekom tretmana.

(www.icv.hr, mb; foto: arhiva)