U povodu Dana općine Sopje, blagdana sv. Florijana, jučer (četvrtak) je u sopjanskom Mjesnom domu održana svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Sopje.

Uoči sjednice, odana je počast svim poginulim, umrlim i nestalim hrvatskim braniteljima polaganjem vijenca i upaljenih lampiona uz spomen ploču kod Zdenca života u središtu Sopja. Počast su odali vijećnici Općinskog vijeća na čelu s predsjednikom Sinišom Hrgovićem, načelnik općine Sopje Berislav Androš, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Josip Đakić, virovitičko-podravski župan Igor Andrović i njegov zamjenik Marijo Klement, načelnici s područja VPŽ, kao i brojni mještani. Molitvu je predvodio sopjanski župnik vlč. Stjepan Škvorc.

Na samom početku, sve nazočne pozdravio je predsjednik Općinskog vijeća Siniša Hrgović.

– Svima vama veliko hvala što ste došli na ovu našu svečanu sjednicu u povodu Dana općine Sopje. Posebno se zahvaljujem svojim vijećnicama i vijećnicima s kojima imam jako dobru suradnju, zahvaljujem se i svim djelatnicima Općine Sopje koji marljivo rade za dobrobit svih vas mještana. Svi mi radimo za dobrobit mještana kako bi maksimalno brzo, maksimalno kompetentno i maksimalno uredno po zakonu mogli participirati te iskoristiti sve ono što nam se pruža za boljitak naše općine. Svim našim stanovnicima želim sretan Dan općine – rekao je Hrgović.

O projektima koji su provedeni u proteklom razdoblju i onima koji su u planu, nakon pozdravnih riječi, govorio je načelnik općine Sopje Berislav Androš.

– Svake godine, na blagdan svetog Florijana, održavamo svečanu sjednicu i mislim da je ovo prilika za jedan kraći osvrt na ono što se dogodilo u proteklom periodu. Mi smo u proteklom periodu sufinancirali rad Crvenog križa, prijevoz učenika, nabavljamo radne bilježnice i druge potrepštine za osnovnoškolce, financiramo rad vrtića s kojom mjerom olakšavamo roditeljima boravak djece u vrtiću, nadalje i prošle godine smo imali stavku za održavanje nerazvrstanih cesta, zatim naknadu za novorođenčad, povećali smo iznos za stipendiranje svih naših studenata, darivali smo djecu za svetog Nikolu, isplatili smo božićnice i uskrsnice svim našim mještanima u potrebi, sufinanciramo ekskurzije za naše školarce, te sufinanciramo rad Veleučilišta u Virovitici. Od nekih, kako bi rekao opipljivijih infrastrukturnih projekata, i tu smo bili dosta aktivni prošle godine i gledali smo da svaki taj projekt bude sufinanciran iz nekog natječaja, kako bi što manje izdvojili iz proračuna. Što se tiče tih projekata, odradili smo krovište na domu u Josipovu, krovište u Gornjem Predrijevu, uredit ćemo vatrogasno spremište u Vaškoj, sagradili smo multifunkcionalno igralište u Sopju koje privlači sportaše i iz Sopja i iz šire okolice. Ono što nam slijedi u vrlo bliskoj budućnosti je uređenje svlačionica na nogometnom igralištu u Grabiću, u Španatu uređenje krovišta i fasade na mjesnom domu, nadstrešnice kod igrališta na nogometnim igralištima u Josipovu i Vaškoj, fasada na mjesnom domu u Josipovu, u Novoj Šarovki ulaganje u sportsku infrastrukturu, a u Sopju mislimo postaviti pametnu stanicu za električne bicikle. Nadalje, u planu je jedan veliki projekt, a to je širokopojasni internet koji provodimo s našim partnerima putem kojeg će se dobiti usluga brzog interneta za sve naše stanovnike, i nadalje ćemo provoditi programe za naše mlade obitelji, a ono što nam polako kuca na vrata je zakup poljoprivrednog zemljišta i ovim bi putem obavijestio sve naše poljoprivrednike da se polako pripremaju sa svojim programima i da spremno dočekaju natječaj te najavljujem da će se edukacija u svezi toga održati 26. svibnja u 11 sati u ovom domu. Na kraju, svima koji su potpomogli naš rad jedno veliko hvala, a svim mještankama i mještanima općine Sopje želim sretan Dan općine i blagdan sv. Florijana – izložio je načelnik Androš.

Čestitke u povodu Dana općine Sopje, stanovnicima općine uputili su i virovitičko-podravski župan Igor Andrović i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Josip Đakić, te naglasili kako će općina Sopje i načelnik Androš i nadalje imati njihovu bezrezervnu potporu u nastojanjima da ovu, već naprednu općinu učine još boljim mjestom za život svih njenih stanovnika.

Na kraju svečane sjednice, predsjednik Općinskog vijeća Siniša Hrgović i općinski načelnik Berislav Androš uručili su plakete zaslužnima za napredak i promociju općine Sopje u prošloj godini.

Srebrna plaketa je otišla u ruke Lovačke udruge “Fazan” Kapinci – Sopje, a Zlatne plakete su dobili NK Podravac Sopje za osvajanje prvog mjesta u 1. ŽNL VPŽ u sezoni 2021./2022. i sportski ribolovac Mario Matić koji će kao član hrvatske reprezentacije do 25 godina sudjelovati na Svjetskom prvenstvu u Portugalu u srpnju i kolovozu ove godine. U ime laureata, na dobivenim nagradama zahvalio se ribolovac Mario Matić.

(www.icv.hr, adf, foto: D. Fišli)

https://www.icv.hr/2023/05/svecana-sjednica-opcinskog-vijeca-u-povodu-dana-opcine-sopje-zlatnu-plaketu-dobili-sportski-ribolovac-mario-matic-i-nk-podravac-a-srebrnu-lovacka-udruga-fazan/