Dravsko proljeće je dugogodišnja manifestacija koja se održava s ciljem očuvanja kulture i tradicije hrvatskog stanovništva s obje strane rijeke Drave. Smotra folklora naizmjence se održava u Sopju i mađarskom mjestu Starin (Drávasztára), a pošto je domaćin prošlogodišnjeg Dravskog proljeća bila općina Sopje, ove godine je red na općinu Starin.

Upravo je ovogodišnja manifestacija Dravsko proljeće, koja se kroz projekt Drava events II sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. bila tema radnog sastanka u Starinu na kojemu su nazočili zamjenik načelnika općine Starin Mikloš Varga, suradnica Hrvatske samouprave Starina Plané Gyuradinovics, suradnica Hrvatske samouprave Martinca Kristina Gregeš Pandur, voditeljica Hrvatske samouprave Martinca Lidija Beák, predstavnik Hrvata u mađarskom parlamentu Jozo Solga i načelnik općine Sopje Berislav Androš.

Inače, manifestacija se održava krajem mjeseca travnja, ali prošle godine zbog situacije vezane uz pandemiju izazvanu koronavirusom, Dravsko proljeće je u Sopju održano početkom srpnja.

– Nažalost, prije nekoliko tjedana je moj kolega i veliki prijatelj Sopja, načelnik općine Starin Šandor Matorić preminuo, te stoga imamo novu situaciju u vođenju projekta manifestacije Dravsko proljeće, a ovaj, prvi ovogodišnji radni sastanak je bio oko dogovora same organizacije i svega ostalog. Ovogodišnje Dravsko proljeće bit će održano 22. i 23. travnja ovdje u Starinu, a glavni dio će biti u petak, 22. travnja. Tako će u petak biti sveta misa, okupljanje sudionika, povorka folkloraških skupina, kulturni programa i koncert. Subota je rezervirana za turnir u malom nogometu i natjecanju u kuhanju čobanca. Ove je godine organizator manifestacije Općina Starin, a Općina Sopje je partner – istaknuo je načelnik općine Sopje Berislav Androš.

IMG 2103

Zamjenik načelnikaopćine Starin Mikloš Varga naglasio je da će se oni, kao domaćini, maksimalno potruditi kako bi sve prošlo u najboljem redu i na zadovoljstvo svih posjetitelja.

Predstavnik Hrvata u mađarskom parlamentu Jozo Solga naglasio je važnost održavanja ovakvih manifestacija.

– Danas smo se sastali kako bi utanačili program ovogodišnjeg Dravskog proljeća. Iako su kod nas u Mađarskoj u travnju parlamentarni izbori te imam i drugih obaveza, potruditi ću se pomoći što više oko organizacije i svega potrebnog za Dravsko proljeće. Mi, Hrvati iz Mađarske imamo lijepu prošlost i dugogodišnju suradnju sa Hrvatima u Hrvatskoj, a naročito sa Općinom Sopje i važno nam je da se tako i nastavi, da ne zaboravimo svoje tradicijske običaje. Hvala Bogu imamo ljude koji su spremni odraditi sve potrebno u organizaciji ove manifestacije, tako da bude svima s obije strane rijeke Drave ugodno i lijepo ovdje u Starinu – rekao je Jozo Solga.

Suradnica Hrvatske samouprave Martinca Kristina Gregeš Pandur najavila je prvi događaj koji će biti već sljedeće subote.

– Pošto smo nedavno izgubili jednog od utemeljitelja manifestacije Dravsko proljeće, našeg dragog Šandora, mi iz Martinaca smo ovdje kako bi pomogli oko organizacije. Iskoristila bih ovu prigodu da najavim tradicionalnu manifestaciju Podravsko kolinje, koja će biti već ovu subotu kod nas u Martincima. Do sada se na Podravsko kolinje prijavilo oko deset ekipa, a kolinje će početi od ranih jutarnjih sati. Svake godine je na kolinju jako veselo, a teko bi trebalo biti i ove jer ćemo imati svirače iz Hrvatske. Na kolinju ćemo imati i natjecanja, a to su izbor najbolje rakije, najbolje kobasice, najbolje čurke, najboljeg vina, najbolje pripremljenog svinjokoljskog jela frišketine, te izbor ekipe koja je ukupno najbolje odradila svinjokolju. Veseli nas što će ekipe imati i naši dragi prijatelji iz Hrvatske, iz Sopja i Rušana, a za najbolje smo pripremili prigodne nagrade – rekla je Kristina Gregeš Pandur.

IMG 2102

Za kraj je općinski načelnik Berislav Androš zahvalio svojim domaćinima na ugodno provedenom prijepodnevu, a zamjenik načelnika Općine Starin Mikloš Varga ponosno je gostima pokazao novouređeni Dom kulture uređen kroz projekt međugranične suradnje Mađarske i Hrvatske.

(www.icv.hr, adf, foto: D. Fišli)