Dana 16. rujna 1991. godine oslobođena je nekadašnja vojarna tzv. JNA u Slatini, a istoga dana oslobođena je i karaula Zanoš u Kapincima, te dan poslije karaula Bobrovac u Noskovcima. Tim povodom jučer (petak) je u središtu Sopja, kod Zdenca života, uz spomen ploču poginulim hrvatskim braniteljima odana počast svim hrvatskim vitezovima koji su svoje živote položili na oltar domovine.

Polaganjem vijenca i upaljenih lampiona počast su prvo odali vijećnici sopjanskog Općinskog vijeća, zatim zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Marijo Klement i načelnik općine Sopje Berislav Androš, a potom predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata sa zamjenikom načelnika Policijske uprave virovitičko-podravske i predsjednikom slatinske HVIDR-e Nenadom Križićem, predsjednikom Odbora za hrvatske branitelje Virovitičko-podravske županije i predsjednikom ZUiČ HVIDR-a VPŽ Matom Bubašem te pročelnikom Stručne službe Grada Slatine Krunoslavom Šarabokom.

Program obilježavanja 31. obljetnice oslobađanja karaula u Kapincima i Noskovcima nastavljen je u velikoj sali Općine Sopje gdje je sve uzvanike pozdravio domaćin, načelnik Berislav Androš zahvalivši im se na odazivu.

IMG 1199
– Drago mi je da se već 31 godinu ovako okupljate kako bi na svečan i dostojanstven način obilježili oslobađanje karaula Zanoš i Bobrovac. Vi koji ste sudjelovali u oslobođenju karaula bili ste dio jednog velikog mozaika gdje je bio glavni cilj oslobođenje Hrvatske, a to ne bismo postigli da nije bilo vas hrvatskih branitelja. Na sve to mlađe generacije moraju s velikom pažnjom gledati, prisjećati se toga, slušati od vas što je bilo, tko je bio krivac i što se uistinu događalo u Domovinskom ratu, te što se time ostvarilo. A ostvarilo se puno toga, ostvarila se jedinstvena, suverena, neovisna Republika Hrvatska, moderna, europska država. Vi hrvatski branitelji ste bili kamen temeljac da bi sada imali slobodnu Hrvatsku, a na nama mlađima je obaveza da uvijete u kojima danas živimo poboljšamo. Stoga vam ja na svemu učinjenom mogu samo zahvaliti. Što se tiče Općine Sopje, mogu reći da ćemo i u budućnosti potpomagati ovakve događaje, da sve braniteljske udruge nađu svoje mjesto i na području općine Sopje, da se sve ono što dogovorimo i ostvari – rekao je načelnik Androš.
Nazočnima se je s nekoliko riječi obratio i zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Marijo Klement.
IMG 1216
 – Deveti mjesec je vrlo značajan za Virovitičko-podravsku županiju i na to trebamo biti ponosni, jer upravo oslobađanjem ovakvih vojnih objekata iz ruku tzv. JNA naši su hrvatski branitelji došli do znatnog broja naoružanja za daljnje operacije i konačne pobjede u Domovinskom ratu. Na vašoj hrabrosti vam iznimno zahvaljujem, jer da nije bilo vas ne bi bilo ni Hrvatske. Svima vama želim puno uspjeha u životu i radu. Virovitičko-podravska županija vam stoji na raspolaganju, isto, ja se usudim reći, kao i sve općine i gradovi na prostoru naše županije – rekao je dožupan Klement.

Nazočnima su se obratili i zamjenik načelnika Policijske uprave virovitičko-podravske i predsjednik slatinske HVIDR-e Nenad Križić te predsjednik Odbora za hrvatske branitelje Virovitičko-podravske županije i predsjednik Zajednice udruga i članova Virovitičko-podravske županije Mato Bubaš.