Načelnici Općine Sopje i Općine Čađavica u utorak, 22. prosinca potpisali su Sporazum o zajedničkom komunalnom redaru, jer su općinska vijeća dviju općina usvojila odluke kojima je takva suradnja dopuštena i korisna za obje susjedne općine. To je jedan od rijetkih primjera udruživanja određenih službi na području malih općina, a provodi se s ciljem bolje učinkovitosti i smanjenja troškova.

Naime, budući da zaposlenik koji je obavljao komunalne poslove u općini Čađavica odlazi u mirovinu, načelnici Sopja Josip Granjaš i Čađavice Mirko Rončević postigli su dogovor da sopjanski komunalni redar pola radnog vremena odrađuje u općini Čađavica. Riječ je o komunalnom redaru koji je u općini Sopje bio angažiran na više poslova, a budući da ima potrebne kvalifikacije, položen državni ispit i iskaznicu komunalnog redara, sada će obavljati samo poslove komunalnog reda. Time obje općine ispunjavaju zakonske obveze, a postižu i značajne uštede.

– S obzirom na izmjenu obračuna poreza na dohodak i povrat poreza, Općina Čađavica u 2015. godini ima za oko milijun kuna manje proračunske prihode. Zato jednostavno moramo razmišljati o svakoj kuni, što smo i do sada radili, ali sada moramo i više, kaže načelnik općine Čađavica Mirko Rončević. Načelnik Sopja Josip Granjaš kaže da je dogovor postignut, a detalji suradnje i način plaćanja bit će utanačeni međusobnim ugovorom. – Upravo radi uštede razmišljamo i o drugim oblicima suradnje pa ćemo možda imati još neke zajedničke zaposlenike, kaže Granjaš.

Najavljena reforma javne uprave i ukidanje velikog broja malih općina, međutim, nikako ne odgovara jedinicama lokalne samouprave koje, unatoč teškoćama, uspijevaju financirati svoje potrebe i koje su se pokazale najagilnijima u pokretanju i realizaciji razvojnih projekata za svoje sredine.

– Ne razumijem političare i medije koji govore o potrebi ukidanja pojedinih općina. O tome govore oni koji nikad nisu živjeli u nerazvijenim ruralnim područjima Slavonije s raštrkanim selima. Čađavica ima samo 26 stanovnika po četvornom kilometru, a njima treba osigurati i asfalt, i vodu, i kanalizaciju, i školu, jer oni imaju iste potrebe kao i svi ostali stanovnici. Naravno, to je skuplje zbog malog broja stanovnika, ali ako im to ne možemo osigurati, onda je najbolje da cijelu Slavoniju raselimo i da svi odemo u velike gradove. Tamo ćemo živjeti na njihovom proračunu, djeca će tamo imati besplatne knjige, besplatnu vožnju u gradskom prijevozu, nećemo morati sufinancirati prijevoz učenika da bi mogli završiti obveznu srednju školu, a imat ćemo i niz drugih pogodnosti. Ja bih pozvao one koji pričaju o ukidanju općina da dođu samo osam dana živjeti u Čađavicu, pa da onda kažu je li potrebna ta Općina ili nije, je li skupa ili nije, kaže načelnik Rončević.

Za ukidanje malih općina nije ni načelnik općine Sopje, jer Općina je prvi i najvažniji servis građanima. – Nekoliko radnika u općinskim jedinstvenim upravnim odjelima nisu neopravdani trošak, jer oni rješavaju svu problematiku mještana i osiguravaju sve što je potrebno jednoj maloj lokalnoj samoupravi. Za 2.316 stanovnika općine Sopje nitko ne može biti bolji servis od njihove Općine. Nastojimo što kvalitetnije raspolagati s novcem koji imamo i ne mogu se složiti s tvrdnjama da su općine teret državi, kaže načelnik Sopja Josip Granjaš.

(pž – Glas Slavonije / Foto: R. Turkalj)

11204443_948932681821254_4807631741500923793_n

12376023_948933265154529_2575338046864632373_n